Friday, April 29, 2011

mari bercerita dengan kartun!

sebelum baca entri kali ini, gua nak maklumkan, gambar gambar dibawah gua cilok.

yelah, ape guna internet kalau dah bayar, bukan?hehe.



liga arab yang suka bergaduh????




tahniah prince william, perkahwinan enta satu fenomena!




amboi auntie, kemaen benor? ;p





gua rase kuang ajar plak kartun ni.sebab gua fan madrid.disuruhnye budak budak madrid pegi sekolah! sekali dengan maurinho plak tu!






yang ni gua malas komen.





gua suka kartun yang ni.peristiwa saurah berjaya membasuh dunia arab!
 


 hehe;)



Monday, April 25, 2011

pahlawan dalam kandang yang kecil?

bila kerja dakwah disasarkan dalam kelompok melayu, maka pahala yang terangkat kepada Allah hanya terhad pada lingkungan itu sahaja.gua kira desakan dalam diri gua untuk berblog belom cukup menjadikan gua seorang pahlawan walau hanya dalam kandang yang kecil.

lihat sahaja blogger blogger yang hebat seperti ust hazrizal, atau ust zaharuddin.berapa ramai pembaca? berapa ramai dapat manfaat?berapa ramai yang like?

gua bukan nak menafikan usaha usaha insan yang berdakwah dengan cara laen seperti berjumpa sendiri dengan mad'u(orang yang didakwah).gua bukan juga menyatakan blog sahaja cara untuk berdakwah.

tapi gua praktikkan blog ini sesuai dengan kesibukkan gua sebagai student medik, selaen tanggungjwab laen yang gua perlu dedikasi yang menyebabkan gua sedikit lari dari tanggungjawab berdakwah.

kerana pada pandangan gua, dakwah itu terbahagi kepada beberapa cabang, antaranya:

1) dakwah bil hal
       -lebih kepada usaha usaha dakwah secara praktikal

2)dakwah bil lisan
       -macam pergi dengar kuliah maghrib di masjid.atau macam berblog ini.




contoh dakwah bil hal



tiap kali menulis entri baru, gua cuba sasarkan kelompok pembaca yang yang ramai.maka dengan poyonye gua akan promote entri entri baru di kolum meng'komen' dalam fesbuk. orang tengah sibuk sibuk komen dalam fesbuk, tiba tiba datang gua dengan attach link blog kedaikopiabahkau.tak kurang ajar gitu? ahahaha.

nak buat macam mane bro, gua hanya pahlawan kecil.yang kandang nya juga kecil.tapi dengan niat yang besar.mendidik masyarakat walau dengan jasa yang kecil.

gua bawakan sebuah kisah sebagai contoh:

sewaktu Nabi Ibrahim a.s. dibakar, sekalian makhluk hanya mampu melihat.namun hadir seekor burung membawa batu kecil lalu dicampakkan dalam unggun api yang besar itu.diulangnya perbuatan itu berkali kali dengan niat untuk memadam api yang membaakar Nabi Ibrahim a.s.

kehairanan dengan perbuatan burung itu, sahabat burung yang laen bertanya,"kenapa engkau lakukan sebegitu? tahukah engkau api yang marak sebesar itu tidak akan terpadam dengan batu kecil yang engkau lemparkan itu?"

si burung pembaling batu menjawab" walaupun usahaku sedikit, moga ini menjadi saksi jika Allah bertanya apa yang aku lakukan sewaktu menyaksikan Nabi Ibrahim a.s. dibakar"

konsepnya mudah bukan?

kita sedar kita hanya pahlawan kecil.lakukan lah apa yang kita mampu.jangan tidak lakukan apa apa langsung.

walaupun gua sudah berblog, namun gua belum kira gua sudah patut dinobat sebagai pahlawan. kalangan dakwah gua terhad kepada umat islam yang faham bahasa melayu.gua masih belum mampu menulis entri dalam bahasa inggeris.ataupun bahasa arab.walaupun gua mengaku pandai berbahasa arab dan omputih.hehe.

maka, kita belum lagi menyahut seruan Rasulullah s.a.w iaitu tuntutlah ilmu hingga kenegara China. kalau nak menuntut ilmu di China mesti kena tahu berbahasa China bukan? jarak antara negara arab ke negara China ada berapa negara?

jika difahamkan arahan diatas sewaktu zaman itu, perjalanan kenegara China adalah melalui jalan darat, maka pengembara berbangsa arab perlu memahami bahasa Urdu, bahasa India untuk melangsungkan perjalanan ke negara China.

faham x apa yang gua nak sampailan ni?

maksudnya, suruhan menuntut ilmu hingga ke negara China itu termasuk dengan tuntutan untuk mempelajari bahasa bahasa laen didunia.

baru lah kita mampu berdakwah kepada orang China, orang India, orang Eropah.

barulah Maher Zain mampu hasilkan lagu Insyaallah dalam bahasa melayu.

barulah kita mampu menjadi pahlawan di kandang yang besar!



Monday, April 18, 2011

hikmah kembara




Pabila kuberada di kejauhan
Adakala ku kesepian
Asyik terkenang kampung halaman
Dan jua teman - teman

Di kala itu kan kurasa
Agak kelemahan
Untuk Berjuang
Melihat mereka berbahagia
Di samping yang tercinta

Kegembiraan ku
Kesepian
Mujur ada teman seperjuangan
Menyatakan kita harus teruskan
Perjuangan ini
Demi mencari keredhaan Illahi

Masa muda dilalui
Hanya sekali
Pergunakannya agar kau
Tidak sesali diesok hari

Ketenangan ada di sini
Tak jumpa karena kau tak mencari
Kebahgiaan tersirat dihati
Tak rasa kerana kau tak menghayati



nak tau ape yang selalu gua rasa sebagai seorang perantau?
ini lah.
kadang kadang semangat untuk belajar.
kadang kadang rindu keluarga.
kadang kadang rindu kawan kawan.
biasalah, rindu kampung halaman.

bukan senang hidup di negara orang.
cukup kah makan minum, cukup kah motivasi, cukup kah solat lima waktu?
siapa tahu?
betol betol mengajar hidup untuk bergantung 100% kepada Allah.
betol betol menguji tahap mana keyakinan gua kepada janji Allah.
sabar itu sudah tentu......

bersyukurlah yang masih hidup sehari hari bersama ibubapa.
kerna sentiasa ditegur, sudah solat ke belom?


perjalanan hidup gua sehari hari banyak melihat perkembangan hidup bangsa arab yang banyak mengajar erti kesyukuran.
peminta sedekah ada dimana mana.
melihat penjawat awam hanya makan roti kering sebagai lunch tatkala melakukan urusan rasmi.
ada juga budak lelaki seawal umur 7tahun sudah mula mencari duit dengan menyusun batu bata.

ya, gua bersyukur punyai kerajaan yang menabur subsidi kepada rakyat.
maklumlah, kaum bumiputra, hak nya terbela.
dari sektor pendidikan, barang kawalan, sehingga lah kerenah dalam alam pekerjaan.
semuanya di dahulukan bumiputera.
kalau hilang subsidi sedikit pasti mencela.

sentiasa terlintas di fikiran gua jika sudsidi itu tiada,
pasti rakyat malaysia sudah jadi macam rakyat india.
musafir merata rata,
demi melangsungkan kehidupan yang sementara.

sebut saja apa kerja, dari cleaner, buruh,dan berniaga.
sebab itu lah sekarang ini India hampir menjadi kuasa ekonomi ketiga selepas u.s dan China.
rakyat ramai, kuasa beli besar.

gua sudah sampai ke mumbai, cairo, nice, monaco, paris, madrid, granada dan amsterdam.
alhamdulillah, semuanya atas menyahut seruan musafir.

tiap kali sampai airport, gua mesti jumpa orang india.
agaknya, kalau kaum melayu itu kedudukan nya macam orang cina,
pasti ada suara suara untuk membela,
pasti ada niat niat untuk menjadi bangsa catatan sejarah dunia,
pasti semangat untuk menguasai malaysia itu ada!

ini lah sedikit coretan pengalamn gua bermusafir, merantau ke negara orang.

melihat apa yang dikatakan Allah itu kebesaranNya.
iya, piramid itu buatan manusia.
colleseum juga sama.
namun sekali melihat keindahan rekaan arkitektur nya,
tidak terlintas kah semua itu idea dari Allah Taala?
disalurkan inspirasiNya kepada manusia.

 dicampakkan merata rata ini ada risikonya.
mengajar duit itu perkara subjektif,
ikut celah mana pon pasti akan habis.

dan yang paling best, nilai kembara musafir itu tidak terbeli dengan wang ringgit.walau dengan banyaknya gaji seorang doktor!

satu gambar yang menceritakan segalanya.
lokasi: nice, france

Saturday, April 16, 2011

ini jalanku


sebelum membaca entri kali ini, gua ingin katakan ini pandangan gua dari sisi bebas.

tidak terikat pada mana mana pihak.moga terima dengan minda terbuka.

 beberapa hari yang gua lalui dalam minggu ni, gua rasa agak sedih dengan keadaan fikrah umat islam sekeliling gua.

iya, kita berbeza dari segi sokongan politik.

ade kawan gua ahli UMNO

ade juga yang ahli PAS.

tidak lupa juga kepada PKR.

gua ahli ABIM. ada juga housemate gua ahli ISMA (ikatan mahasiswa malaysia), IKRAM , PMRAM (persatuan melayu republik arab mesir) dan parti bebas.tapi kenapa kita perlu jumpa perkara sebegini?























gua sangat tak meyokong andai ada yang memboikot mana mana parti@jemaah.

masing masing dengan cara mereka.betol ke ahli UMNO x masuk syurga?

betol ke x sokong PAS x masuk syurga?

btol ke ahli syiah sesat?

betol ke anwar liwat?

betol ke dr yusuf alqardawi anti syiah?

hakim mahkamah syariah pon ade prosedur sebelum mengatakan seseorang itu ada kesalahan syara'.

ini kan kita yang hanya menilai dari hati.

hati itu kurniaan Allah.bersih hati tinggilah imannya.

tahukah kita di padang mahsyar nanti Allah tak tanya kamu dari parti mana?

tahukah kita Allah hitung amalan yang dicatit di atas bahu kita, bukan yang dicatit pimpinan parti@jemaah kita?

jika kita tak mampu memimpin kawan kawan kita untuk join parti@jemaah kita, pimpinlah diri kita untuk sentiasa dalam landasan kecintaan Allah s.w.t.

1001 perbezaan sekalipun, pasti ada satu titik persamaan.


kurang lebih hadis rasulullah s.a.w.

"di akhir zaman, umatku akan berpecah kepada 73 golongan.namun hanya satu golongan yang akan masuk syurga.yang berpegang pada sunnah ku"

MAKLUMAN TERKINI – MISI BANTUAN KEMANUSIAAN KE JEPUN – 14-04-11

PENGHANTARAN TAKIDASHI (MAKANAN SEGAR BERMASAK) KE PUSAT PENEMPATAN

Tahap radiasi di Loji Janakuasa Nuklear Fukushima Daiichi masih kekal di Tahap 7 dan penduduk didalam radius 40km telah diminta untuk mengosongkan kediaman mereka.  Rujuk laman sawang Lembaga Perlesenan Tenaga Atom untuk maklumat lanjut.


MRA dengan jaringan kerjasama ngo-ngo lain telah membuat pengagihan Takidashi ke beberapa buah pusat penempatan yang memerlukan bantuan makanan di sekitar bandar Iwaki yang terletak didalam Fukushima Prefectures dan kawasan yang terletak didalam Miyagi Prefectures.  Takidashi merupakan makanan bermasak yang disediakan menggunakan bahan segar dan amat digemari oleh penduduk Jepun. 

Antara Pusat Penempatan yang menerima Takidashi dari MRA sepanjang minggu lalu ialah Pusat Penempatan Natari Hoikuen, Pusat Penempatan Iriya Syogakkou, Pusat Penempatan Iwaki Performing Arts Center Alios dan Pusat Penempatan Ena Elementary School.

Kelmarin, MRA telah selamat membuat penghantaran lebih dari 4 tan bahan-bahan makanan kering sumbangan rakyat Malaysia ke sebuah pusat penempatan penduduk di sekitar Sendai didalam Miyagi Prefectures. 

MRA turut berkerjasama dengan Alumni Look East Policy Society (ALEPS) dalam menggerakkan Misi Bantuan Kemanusiaan ke Jepun ini.

Mana-mana pihak yang ingin berkerjasama atau mendapatkan maklumat lanjut berhubung Bantuan Kemanusiaan ke Jepun boleh menghubungi kami untuk sesi taklimat.  Sumbangan wang ringgit boleh disalurkan ke akaun MRA (Maybank) 5640 9820 6365.

Sekian, terima kasih. Ganbatte Kudasai!

Sebaik-baik manusia adalah orang yang paling bermanfaat kepada orang lain.”









laman web Malaysian Relief Agency (MRA)
http://www.mra.my/bm/


 10 things to learn from Japan.

1. THE CALM
    Not a single visual of chest-beating or wild grief. Sorrow itself has been elevated.

2. THE DIGNITY

    Disciplined queues for water and groceries. Not a rough word or a crude gesture.

3. THE ABILITY
    The incredible architects, for instance. Buildings swayed but didn’t fall.

4. THE GRACE
   People bought only what they needed for the present, so everybody could get something.

5. THE ORDER
   No looting in shops. No honking and no overtaking on the roads. Just understanding.

6. THE SACRIFICE
   Fifty workers stayed back to pump sea water in the N-reactors. How will they ever be repaid?

7. THE TENDERNESS
   Restaurants cut prices. An unguarded ATM is left alone. The strong cared for the weak.

8. THE TRAINING
    The old and the children, everyone knew exactly what to do. And they did just that.

9. THE MEDIA
    They showed magnificent restraint in the bulletins. No silly reporters. Only calm reportage.

10. THE CONSCIENCE
     When the power went off in a store, people put things back on the shelves and lef

Friday, April 15, 2011

isu Alkitab

salam semua!

setelah sekian lama gua tidak mengupdate blog, maka kali ini gua kembali dengan isu yang agak panas di hati orang yang bertaqwa, tapi agak dingin dihati orang yang beriman.

kenapa gua katakan begitu?

orang bertaqwa akan marah jika Islam dicela.tapi orang beriman belum tentu terguris jika Islam dihina.

kisahnya, Alkitab adalah terjemahan kepada kitab bible kedalam bahasa melayu. usaha untuk membewa masuk bible ke tanah melayu telah terjadi sejak zaman penjajahan british lagi.namun, ketika itu, isu bible dibawa masuk tidak lah menjadi satu kerisauan kerana bible yang dibawa masuk itu adalah versi bahasa inggeris.

majoriti kaum melayu yang terkebelakang ketika itu langsung tidak boleh berbahasa inggeris, hanya golongan golongan elit yang bersekolah di sekolah sekolah inggeris seperti MCKK sahaja yang boleh mendabik dada kerana berjaya menambah satu lagi bahasa pertuturan didalam hidup, selaen berbahasa melayu.maka, mereka setingkat lebih tinggi dari masyarakat melayu yang laen.

juga, ketika itu nilai nilai murni islam dalam kehidupan seharian sangat dititik beratkan, suburnya sekolah sekolah pondok tidak formal, kelas kelas pengajian di masjid menjadi satu lagi benteng diri dalam masyarakat melayu islam.tengok sajalah filem seniman bujang lapok.

maka apa bezanya pengedaran kitab bible pada zaman penjajahan british dan zaman penjajahan pak najib?

beza pada bahasa.

pada pendapat gua, gua setuju Alkitab diedarkan dalam bahasa melayu.kerana ini memberi kelebihan kepada masyarakat kristian di sabah dan sarawak untuk memahami kitab bible.juga satu cabaran kepada masyarakat melayu islam untuk lebih peka akan akidah islam.

Apakah yang akan terjadi sekiranya Barat mengharamkan penterjemahan al-Quran dalam Bahasa Inggeris, Perancis dan lain-lain bahasa yang menjadi medium umat Islam di sana untuk mendalami al-Quran?

 

ada kemungkinan tak Cat Stevens untuk menukar nama kepada Yusuf Islam?  ade chance tak Maher Zain nak buat konsert di Britain?

Bagaimanakah nanti bagi Yvonne Ridley dan Cat Stevens untuk terus mendalami al-Quran dan mendakwahkannya kepada masyarakat Barat yang lain?

 

 

 

 

gua tidak menyebelahi tindakan kerajaan dalam meluluskan pengedaran ini, namun dalam keadaan dunia hari ini, ape lah sangat negara islam mampu buat dalam mengekang kuasa veto amerika, perancis dan laen laen.


Justeru, umat Islam perlu berusaha mempertingkatkan kefahaman berkenaan ajaran Islam agar lebih bersedia untuk berhadapan konflik agama yang semakin kompleks ini.

Hanya dengan akidah yang mantap, ilmu yang benar, dan inspirasi nilai hikmah dapat mempertajam dan memperluas skop dakwah kita.
Kita tidak harus selama-lamanya berselindung di sebalik undang-undang yang boleh pada bila-bila masa terpinda.

oh, satu lagi, gua juga tidak setuju masyarakat bukan Islam di malaysia dihalang menggunakan kalimah Allah dalam kehidupan mereka.


bukankah Allah juga Tuhan orang kafir?



Tuesday, April 12, 2011

laugh is the best medicine

Teka-teki:
Hitam dan berpeluh..HA.. . Ape2??
 :
:
:
:
:
:
:
:
:


Jawapan :
Semut hitam tengah berjogging..huhuhu

 



Teka-teki :
Ape benda bila masuk segitiga bila kuar bergulung-gulung
 :
:
:
:
:
:
:
:
:



Jawapan :
Seluar dalam ler...haha

 

Teka-teki :
Antara kapal terbang dengan kuih lepat liat, mana satu
yang paling tinggi?
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:



Jawapan :
Kuih lepat liat la....sebab kapal terbang sampai langit je, tp kuih
lepat sampai lelangit.

 

Teka-teki : Byk2 kotak, kotak ape yg x leh angkat?
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:



Jawapan :
Kotak penaltilah.. ... wawawa!

 


Teka-teki :
Kenapa Penggali Kubur Gali Kubur Tak Pakai Selipar ???
Teka..teka.. kalo terer!
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Jawapan :
Selipar maner boley buat gali tanah,gune cangkol lar....huehue. ..hue!!

 

Teka-teki :
3 kepala, 6 mata, 8 kaki. Apakah bendanya tu?
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Jawapan :
Koboi naik kuda bawak sekor ayam.

 

Teka-teki :
Masa dia hidup kite menyanyi, masa dia mati kite tepuk tangan pulak...
 :
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Jawapan :
Lilin masa sambut 'EPI BESDAY'

 

Teka-teki :
Scorpion kaler apa?
:
:
:
:
:

Jawapan :
Kala jengking lah..senang pun takleh nak jawab!

 

Teka-teki :
Dlm bnyk2 kera, kera ape yg pandai menaip???
:
:
:

Jawapan :
Kerani

 

Teka-teki :
Ada sorang imam, tengah semahyang pastu ada sekor anjing lalu kat depan
dia. Pastu dia jilat kaki dia, BATAL TAK AIR SEMAYANG IMAM TU???
 :
:
:
:
:
:

Jawapan :
Mana batal sebab anjing tu jilat kaki dia sendiri!

 


Teka-teki :
4 org awek cun berpayung dgn satu payung tp nape tak basah langsung??
:
:
:
:
:


Jawapan :
Sebab tak hujan...aduhai! Dahlah malaslah nak tanya lagi...soalan
bebudak pun takleh nak jawab!! Hampeh..



kadang kadang kena masuk entri bodoh sket dalam blog ni.kan? ;p
dan yang paling penting, teka teki ni gua curik.
ala, kalau korang pon, dengar teka teki dari orang laen kan?
pastu bagi test kat member.bajet power gile.haha.

yang penting, korang pon kaki rompak! kah3

Monday, April 11, 2011

parkinsonism

iman gua untuk kuliah arini agak turun sedikit. gara gara sebelum kuliah tadi gua bantai tido lepas subuh.

lepas je kelas pharmacology, gua terus cabut balik.senyap senyap je angkat beg.naseb baek duduk depan sekali, xde orang perasan.

sampai rumah, gua boleh layan smallville pulak.sementara nak tunggu jam 1 untuk lab pharmacology.haha!

sampai saje di kuliah, budak budak bising gua cabut lari ikut hati.macam pick kelas mane gua nak datang or x nak datang.haha.ikut suke je.

dipendekkan cerita, kelas hari ini dipimpin oleh prof. dr amru, seorang specialist in internal medicine.

dr. amru mengarahkan supaya student student tulis nama.lepas sume nama da passing kat dr amru, die pon go thru sume name2 tu one by one.

dr amru: mohd zariffullah?

zarep: yes sir!

dr amru: mohd zahiruddin?

zaher: i'm sir!

dr amru: muhammad sharifuddin?

mat pudin: here, sir....

dr amru: mohd taliuddin...? err...taqiuddin?

taqi: it's me sir.

dr amru: all of u are muhammad?

muhammad muhammad(kami ramai ramai lah;p): YES SIR!

dr amru: ouh......ok......erm, anas bin alwi?

anas: ade sini.... (boleh pulak cakap melayu)

dr amru: why you are not muhammad?

ramai ramai pakat gelak.kah3~

isunya disini, mak mak dan ayah ayah kami semuanya nak anak anak nya macam Prophet Muhammad s.a.w. !!!

btol x btol x? ;)

kami berdiskusi mengenai treatment of parkinsonism hari ini.

sekali lagi dr. amru cube nak buat lawak.

dr amru: parkinsonism is a neurological syndrome characterized by tremor, hypokinesia, rigidity, and postural instability. if you know, the patient will remain tremors like they want to do all things. if they are walking and find a wall, they will push the wall so they can turn back to walk.they'll never stop.


(dalam hati gua, "ouh, macam mainan kanak kanak kat pasar malam yang langgar langgar kayu tu lah kot! haha")

dr amru: Muhammad Ali also suffers parkinsonism.he's a great boxer for Unites States.very fast in boxing. it keeps accompany him till the end of his life.





see people? Allah menggantikan karier tinju Muhammad Ali dengan parkinsonism. sama saje.dua dua ada gaya tinju. tapi bezanya Allah mahu lebihkan pahala di akhir hayatnya.

itu pada husnuzzon(sangka baek) gua lah. moga penginap penginap parkinsonism di seluruh dunia tabah menghadapinya!




politik lucah

sekarang bukan isu nya lagi video seks itu betol atau salah.

isunya disini, politik lucah!

fitnah sana, fitnah sini, dosa sana, dosa sini. 

nak tau apa gua pikir?

gua ingtkan, remaja sahaje ade gejala sosial.

rupa rupanya, orang tua juga ada gejala sosial. lagi teruk dari buang bayi.

mari kita tengok apa pandangan ulama' mengenai isu qazaf ini.

Di antara pandangan yang penting untuk diketahui umum ialah jawapan Prof. Dr. Yusof Ar-Qardhawi apabila ditanya tentang hukum adakah orang yang dituduh berhak untuk membela diri ? Bolehkah dia dicegah daripada melakukan hal itu? Apakah kewajipan masyarakat Muslim di sekelilingnya? Bolehkah mereka berdiam diri dan membiarkan perkara tersebut berlaku begitu sahaja?

Jawab Prof. Qardhawi : Hak seorang yang dituduh dengan tuduhan melibatkan agama, maruah serta moral ialah : membela diri daripada tuduhan orang yang telah menzaliminya dan meninggikan suaranya untuk menyatakan kebenaran. Bahkan dalam satu ayat al-Quran Allah telah memberinya satu hak istemewa untuk melindungi kehormatan dan maruah dirinya. Firman Allah (Surah An-Nisa’:Ayat 148) :

لا يُحِبُّ اللَّهُ الْجَهْرَ بِالسُّوءِ مِنَ الْقَوْلِ إِلا مَنْ ظُلِمَ وَكَانَ اللَّهُ سَمِيعًا عَلِيمًا

Yang Bermaksud :

“Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk Yang dikatakan Dengan berterus-terang (untuk mendedahkan kejahatan orang); kecuali oleh orang Yang dianiayakan. dan (ingatlah) Allah sentiasa Mendengar, lagi Maha mengetahui.”

Tidak boleh sesiapa pun mencegah atau melarang orang yang dituduh daripada membela dirinya. Ia merupakan hak yang biasa dan sah di sisi hukum syariah.

Allah S.W.T. telah memberikan peluang kepada iblis yang dilaknat untuk berdebat mempertahankan dirinya di hadapan Tuhan Seluruh Alam. Iblis dengan petahnya mempertahankan kesombongannya dengan mengatakan “Saya lebih baik daripada Adam.” Bahkan pada Hari Kiamat, Allah juga memberi peluang kepada setiap diri untuk mengetengahkan pembelaan terhadap dirinya.



 nampak x sedara sedara? Allah juga amalkan demokrasi!

kalau nak dakwa Anwar sekalipun, gunalah saluran yang betul.yang Islam ajar.....

wahai orang muda, tidak salah mengikut perintah orang tua.
tapi,

pastikan tidak bertentangan dengan syarak!



jana pendapatan akhirat



sini gua nak iklan sikit lah.

suda baca?

ini salah satu cara nak menambah saham akhirat.banyak lagi cara laen.tapi, cubalah yang ini dulu.hehe

Saturday, April 9, 2011

penyakit para dai'e

dua tiga hari ini gua ade buat reading sket bersama koleksi buku buku gua yang gua bawak dari malaysia.umumnya tulisannya menyuruh kita sentiasa mencermin diri.tapi pada pandangan gua, ia lebih kepada penyakit para dai'e.

Antaranya, penulis mengingatkan betapa para pendakwah kekadang terlalu sibuk mengajar hingga tidak sempat belajar. Terlalu ghairah menyampaikan hingga kurang menjadi “pendengar”. Terlalu acap ke luar diri, sudah jarang kembali ke dalam diri.

 Itu akan menjadikan hatinya keras, dalam kelembutan dakwah secara lisan atau tulisannya. Menjadi akalnya dan pemikirannya tumpul justeru ilmunya seputar itu-itu juga.

gua betol betol tersentak. Pengalaman memberitahu bahawa “hati kecil” sentiasa mengingatkan bahawa pendakwah bukan lilin yang menerangi orang lain dengan membakar dirinya sendiri. Ilmu, kata-kata dan tulisaannya bukan komoditi niaga yang asyik dipromosi untuk mempopularkan diri. Hingga kekadang tanpa sedar, manusia ditarik bukan lagi kepada Ilahi, tetapi kepada diri sendiri.

Malang, bila pendakwah jadi “peniaga” yang menjaja bahan dakwah dan tarbiah mengikut selera masa. Dan kejayaan diukur oleh gelak ketawa dan puji-puja masyarakat atas keterampilan kata dan gaya.

Persis seorang selebiti!

Mereka tidak lagi berdiri teguh sebagai karang di dasar lautan yang teguh bagaikan “doktor” memberi kepada ummah apa yang menyembuhkan walaupun terpaksa bergelut dengan kepahitan.

Bukan marahkan sesiapa, tetapi sekadar mengingatkan diri. Mengapa dalam arus ilmu dan maklumat, ceramah dan kuliah, masyarakat sangat kurang berubah? Mengapa jenayah semakin marak? Apakah dakwah kita sudah semakin tawar? Apakah tarbiah kita semakin hambar? Fikir-fikirkanlah. Kata yang datang dari hati… pasti jatuh ke hati. Bukan soal kecerdasan dan gaya, tetapi soal keikhlasan, hikmah dan taqwa.



Thursday, April 7, 2011

tricky sket lah.

assalamualaikum!

apa khabar semua? moga kedatangan jumaat yang barakah ini sentiasa memberi semangat dan sinar kepada roh roh islam di seluruh pelusuk dunia.

ayat starting gua nampak agak pelik bukan? nampak agak islamik, x gitu?hehe

kalam bicara mula apabila dua insan bertemu sentiasa menjadi first impression bagi pihak yang satu lagi.kalau jumpe jumpe je terus tepuk dahi, alamatnye mengarut je lah nanti!

perkara yang sangat manis gua belajar di mesir ialah budaya memberi salam yang tiada terbatas pada setiap level masyarakat.hatta orang kristian juga pernah memberi salam kepada gua!

"absus salam~" (sebarkan salam).perkara ini dituntut dalam islam.kerana lafaz salam itu sendiri mempunyai maksud yang sangat indah.

"salam sejahtera keatas kamu, dan semoga Allah merahmati dan memberkati kamu"

cuba lafaz salam menggunakan terjemah diatas.x sedap kan? ibaratnye azan dilaungkan dalam bahase malaysia lah.

mane tak nye, bahasa arab itukan bahasa syurga! imam hasan albanna sendiri menyuruh kita supaya bercakap bahasa arab fushah dalam "10 wasiat imam hassan albanna".ada tertulis didalam kitab mathurat.

maka budaya memberi salam ini sangat subur praktikalnya di bumi mesir.jumpe orang beri salam, naek bus beri salam, masuk kedai beri salam.

"u'll never feel like a foreigner in my country" kata prof dr nasir mohamad amar, specialist ONG university al-azhar.

apa yang kita boleh faham dari situ? mereka orang mesir sentiasa cuba untuk menghormati tetamu di negara mereka.sentiasa cuba untuk "ikram duyuf" (memuliakan tetamu).dan perkara ini sangat bertentangan dengan norma praktikal masyarakat melayu!

kita hanya melayan tetamu dirumah kita.maka pada pandangan gua, masyarakat melayu islam belum lagi betul betul memahami apa yang dikatakan oleh Rasulullah dalam hadisnya yang berbunyi:


عن عبد الله بن عمر رضي الله عنه, أن رسول الله ص م, قال: (كلكم راع فمسئول عن رعيته, فالأمير
الذي علي الناس راع وهو مسئول عنهم, والرجل راع علي أهل بيته وهو مسئول عنهم, والمرأة راعية علي بيت بعلها وولده وهي مسئولة عنهم, والعبد راع علي مال سيده وهو مسئول عنه, ألافكلكم راع وكلكم مسئول عن رعيته) اخرجه البخاري



Dari Abdullah bin Umar RA. Sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: “Masing-masing kamu adalah pemimpin yang akan dimintai pertanggung jawaban atas kepemimpinannya. Seorang amir (Presiden) yang memimpin masyarakat adalah pemimpin yang akan dimintai pertanggung jawaban kepemimpinannya atas mereka. Seorang laki-laki (suami) adalah pemimpin atas ahli (keluarga) di rumahnya, dia akan dimintai pertanggung jawaban kepemimpinannya atas mereka. Seorang perempuan (isteri) adalah pemimpin atas rumah tangga suaminya dan anak-anaknya, dia akan dimintai pertanggung jawaban kepemimpinannya atas mereka. Seorang hamba adalah pemimpin atas harta tuannya, dia akan dimintai pertanggung jawaban kepemimpinannya atas harta itu. Ketahuailah masing-masing kamu adalah pemimpin dan masing-masing kamu akan dimintai pertanggung jawaban kepemimpinan atas yang dipimpinnya”. (HR. Bukhari)


apakah rahsia kejayaan rakyat mesir dalam menyebarkan salam?

ISTIQOMAH.

sesungguhnya Allah lebih menyukai amalan sedikit yang berterusan berbanding amalan yang hangat hangat tahi ayam.

okay.direct to the point lah kata orang putih.

sebenarnye gua nak mintak doa dari kalian semua.doakan lah gua sentiasa istiqomah dalam menulis blog.gua mahu terlibat dalam gerakan islah(memperbaiki) masyarakat global.masyarakat alam maya khususnya.berharap supaya dapat tackle semua golongan pembaca.

kalau islah praktikal untuk masyarakat sekiling gua, tak perlulah gua cerita disini.serah pada Allah untuk menilai.


jika engkau rasa matlamat mendidik dan mentarbiah masyarakat islam sudah tercapai, ketahuilah bahawa masih ramai orang kafir yang tidak kenal erti syahadah.

hehe, power x ayat gua? renung renungkan, dan selamat beramal!



Should the world be more like Belgium?








 BRUSSELS, March 30 — This is a European country riven by ethnic tensions. Its public debt is almost as big as its total annual output and it’s in the middle of a political crisis so deep that this week it passes Iraq as the modern-day state whose politicians have taken the longest to form a government.

Yet the buses run more or less on time, the garbage is collected twice a week, exports of pharmaceuticals, steel cord, chocolate and beer are uninterrupted -- and it can still take about a month to get a new telephone line.

Governing is never easy. In the past year or so, it has sometimes seemed impossible. Just ask North Africa’s rulers who, after a long period of stability, not to mention repression and abuses, have faced popular uprisings demanding their ousters. In the United States, the big two parties have fallen victims in different ways to the upstart populist Tea Party movement. In Europe, governments in Britain and Ireland have been kicked out in the aftermath of the financial crisis. This month, the government in Portugal collapsed.

Meantime in Belgium, whose Dutch- and French-speaking parties can’t agree on what powers should be devolved from the centre to the regions, the absence of government is hardly commented on. More than nine months after a June 2010 election, talk in bars and cafes strays only occasionally to the country’s political predicament. “We’re not really following it anymore,” says a bartender in the Flemish town of Mechelen with a shrug.

“It’s a crisis without an audience,” says Carl Devos, politics professor at the University of Ghent. “It’s a bit absurd.”

In a world of upheaval, the fact that one of its oldest democracies has kept ticking over without validated political leadership is remarkable, even if its citizens don’t see it.

Belgium managed the whole of its six-month presidency of the European Union last year with a caretaker government. That same government has laid out a 2011 budget and dispatched fighter jets to play their part in guaranteeing the no-fly zone over Libya. In the first three months of 2011 it’s reached almost half its target for this year’s bond issues.

Would some countries work better without a government? Could the world learn something from Belgium’s experience?

Belgium's King Albert II (3rd R) visits the Large Hadron Collider of the European Organization for Nuclear Research CERN (Centre Europeen de Recherche Nucleaire) in the French village of Cessy, near Geneva February 19, 2009. — Reuters pic 



 (notakaki: ini berita gua copi bulat bulat dari malaysianinsiders.com. memang nice r)

nangka busuk

setelah masuk kali ke empat gua eksiden motor, maka gua dapat satu konklusi.

gua kene mula kumpul duit beli kereta!



tapi macam mane kalau 24/7 mesti nak kena nasik je? x dapat jep....

alkisahnye, hari gua eksiden tu, pelbagai insan berdaulat gua tak hormat. selalu gua bonceng motor dengan Jali Jaguh, tapi hari tu gua maen cabut je.x bagitau die pon gua nak angkat fahmi.sampai je di rumah fahmi, kelihatan mattek dan fuad sedang bertungkus lumus pakai baju untuk ke kelas. nampak kemas sikit.

gua: tak keje ke arini fuad?

fuad: aih, kutuk nampak.....

gua: hahahahaha

(nota kaki: hari sebelom tu, fuad pegi kuliah pakai baju cap pam minyak ESSO tempat abg die keje)

maka, itu melanggar daulat fuad bukan? ;p

setelah gua, fuad, mattek dan fahmi siap siap panaskan mesin kuda, kami pon memacu terus ke kuliah. fuad dengan mattek, gua dengan fahmi yang tinggi saing saing NBA player.

fuad laju terus kedepan, gua pulak slow sket.maklumlah bawak orang berat.sampai ke satu simpang, dalam 20-30km/h gitu, motor gua tiba tiba disapa kereta lama kepunyaan sepasang suami isteri arab. gua nak terus, mereka kekanan.

tergolek!

gua: fiin isyarah ya ammu!!!!!! (mane signal bai?!)

bai: ana iftahhu! (gua ade bukak la!)

dan dan lepas bai arab tu cakap, bini die terus tolak lampu isyarat.baru nak bukak!!!!!

alahai bodohnye!!!

dah la gua tergolek macam nangke busuk, aleh aleh bai tu nak bagi 10genih(rm5) je. butoh hang!

rata rata aksi gua eksiden macam tu r.1st eksiden tergolek langgar batu.2nd time langgar anjing.3rd time cium bumper kereta.cuba survey budak budak medik azhar, sape yang ade "parut" kat hati bekas eksiden?

gua JOHAN beb! rare gitu......

tahun 2011 ni banyak malang berlaku.motor anas alwi ilang bateri kene curik dengan arab. mun masih tak berjaya dalam program bina badan nya, pakngah tukar motor atas sebab keselamatan, dan yang paling rare sekali, wan perlis kene Chicken Pork.aik, babi ke ayam?

lecture antimicrobial and antibiotic drugs tadi diajar oleh prof. dr. hassan elbotky, seorang pakar bius terbaek di mesir.

hardy: slow gile lah die ajar......

gua: patut pon die jadi pakar bius....hehe.

akibat nye, hardy ade buat sketch sikit untuk memenuhkan mase lapang semase lecture.hasilnye?


mase depan pakngah bersama motor Platina nye diramal diatas kertas....


hasil program bina badan Mun


tak lupe juga kepada wan perlis......



saya wan
saya kena campak
saya suka bubur
walaupon saket saya still timbang bola

best kan berkawan dengan bakal bakal doktor yang sengal? ;p



Wednesday, April 6, 2011

surat tak rasmi kepada diri sendiri

bismillahirrohmanirrohim~

entri kali ini gua nak mangajar diri gua sendiri supaya mengamalkan kerja seharian menurut landasan syariah.
agak skema bukan? tapi cube google kat internet, ade tak tragedi keretapi terbabas dari landasan dan mengorbankan ramai orang?

itu lah umpama nya hidup manusia.Allah sudah tetapkan garis panduan syariah adalah yang terbaek dalam praktikal hidup hambanya. apa jadi kalau tergelincir?

maka mohd faiz bin mohd yusop, dengar sini.....

saat kau di alam rahim ibu, kau berjanji tiada tuhan selaen Allah, Nabi Muhammad pesuruh Allah.
sebagaimana Adam a.s dicampakkan ke dunia atas silapnya didalam syurga, begitu juga lah engkau akan diuji dengan keindahan dunia.

engkau lahir sebagai seorang Islam, tanpa memperjuangkannya.percuma.tidak macam muallaf yang bersusah payah mencari nur hidayah.maka ada kemungkinan kau akan cepat lupa diri.

kau punya segala gala.ibu ayah adik abang kakak.teman teman.dan segala keperluan hidup.
tapi ingat! Tuhan juga campakkan syaitan ke dunia kerana sumpahnya untuk menggoda anak Adam.



jika suatu hari hadir padamu fitnah dunia, jangan lah kau cepat terpedaya.

kalam Tuhan mengatakan anak anak, isteri isteri, perempuan dan harta harta mu sebagai fitnah.
bukan tidak boleh berseronok, tapi Adam dicipta untuk membimbing Hawa.maka itu fitrahnya, bukan engkau yang tunduk padanya!

jika engkau mahu syurga, buatlah sesuatu yang luar biasa.hari ini ramai orang yang semakin lari dari Islam, maka engkau jadilah golongan yang semakin dekat pada.ingat, beriman dan bertaqwa itu laen maksudnya....

gua rase, cara tulisan dalam blog sebegini lebih praktikal untuk santapan rohani diri berbanding gua tampal ayat ayat alquran pada dinding rumah.dimana ayat itu hanya perhiasan.hari hari tatap, tidak pula terpanggil untuk menghayati apa maknanya.nak halau syaitan? x keluar pun.....ade je...hehe;p


saat kejatuhan khalifah terakhir umat islam pada tahun 1949, ramai yang mencadangkan supaya melantik khalifah yang baru.

namun dengan tenang Hasan Al Banna menjawab,"mula lah dengan diri sendiri...."

maka kawan kawan mari lah muhasabah diri, tidak salah jika jadi poyo dengan tulisan begini.kerana di padang mahsyar nanti, hanya bogel sebatang tubuh yang menghadap ilahi.

-mohd faiz, cairo 13:47-             (penat, baru balik kuliah beb!)

Monday, April 4, 2011

memenuhi permintaan mak abah

untuk entri kali ini, kata nama "gua" agak kasar dari sudut pandangan otai otai dewan bahasa dan pustaka.
maka kata ganti nama "aku" dianggap lebih berjiwa kamus dewan.

ting tong.....ting tong...bunyi mesej masuk dalam enset aku.

"salam, selamat belajar jgn lupa hafaz quran, jgn fikir balik selagi x abes belajar. 3thn bukannya lama,wang saku cukup x?

"aslmkum.apa khabar? tgh sebuk belajar ke? mak doakan faiz ceria, semakin taat dan semoga cita cita tercapai.ingt allah selalu"

"aslmkum, apa khabar? suasana di mesir sama ke mcm dulu? atau ada apa2 semuga faiz buleh belajar dgn lebih baek dan sentiasa dalam peliharaanNya"

rata rata, macam tu lah mesej yang selalu masuk dalam henset aku.masuk kompem x kena time punya.kadang kadang tengah tido ade vibrate.kadang kadang tengah kuliah.kadang kadang atas motor.naseb baek ade absorber.bole serap vibrate.

laen pulak kalau member aku yang anta mesej.

"ape cer bro? ble nnk blk msia?"

"kalau xde ole2 gua xnk jemput lu kt epot!"

laen bunyinya bukan?

tentulah laen.pengalaman 9bulan mengandung tidak boleh disamakan dengan member yang bertanya khabar sihat atau tidak.itulah asbabnya cinta kepada ibu diletakkan selepas cinta kepada allah.

aku membesar dalam suasana sekeliling yang sentiasa berkembang biak teknologinya.sentiasa bertentangan dengan tarbiah yang aku terima di rumah.langkah saje kaki kiri, seribu nikmat menanti.

digimon battle, breakdance, world wrestling campionship,pakai seluar pendek wakil sekolah acara bolasepak, lepak cybercafe maen counter strike, maen bola petang petang sampai lupe nak pegi masjid solat maghrib.
sedikit memory yang masih segar di minda aku mase darjah 6.

aku masih ingat kena bantai dengan abah sebab tak pegi tuisyen english kat seksyen 6.bole pulak aku pegi tengok bola selangor maen kat stadium shah alam  dengan ayie.mane tak  nye, dapat tiket free sebab menang match bola wakil sekolah lawan sekolah rendah seksyen 20.mase tu sekolah seksyen 20 paling power  bola r dalam daerah petaling. bawak datang mane mane team bola sekolah, pasti kena titik sampai angka dua.

tarbiah yang paling terkesan sekali mase aku kecik kecik dulu ialah pegi masjid tiap kali masuk waktu solat. seawal umur 7tahun lagi mak abah dah wajibkan aku pegi masjid.x sah kalo dengar azan tapi solat dirumah. pegi naek basikal tua.abah bawak aku bonceng belakang.mase tu aku masih montel bulat.aku sentiasa x dapat peluk dengan penuh atas halangan perot doraemon aku.






tapi sekarang abah pegi naek kete je, dah x ajak aku.

dari situ mak abah mengajar aku masjid menjadi institusi paling tinggi dalam kehidupan masyarakat islam.
nak kenduri pegi masjid, nak nikah pegi masjid, nak bersatu dalam satu saf, hanya dimasjid!

perjalanan hidup aku dengan member member sentiasa tak selari dengan tarbiah mak abah.
darah muda, laju sentiasa memecut berbanding darah tua, perlahan.namun tindakan mereka sentiasa berhikmah.

kalau dahulu penyangkut baju sentiasa hinggap di belakang badan, namun sekarang hanya kata kata semangat yang menyinggap di hati.

bukan lah merotan itu di anggap kasar.tapi itu kan suruhan nabi.solat diletakkan pada perkara paling atas fardu ain.ajar dengan rotan jika meninggalkan.

maka jika ada kesalahan laen, x salah jika merotan bukan?

jika aku punya anak satu masa nanti, aku juga ingin mendidik sebegitu.

11 kali mak mengandung(sorang meninggal), tidak sekali pun mak mengeluh.anak mak ni je yang banyak ngomelnye.

"nape kerete kite tak besar macam orang laen?"aku mengeluh sebab tengok kereta bapak bapak member member aku sume line line mercedes je.paling busuk pun toyota unser atau nissan sentra.sebab mase tu abah hanya mampu beli van nissan vannete siri tahun 1996

"abah, jom pegi beli digimon.kawan kawan aet sume da ade.bole battle kat sekolah"aku mengepow. "abah xde duit lah.....maen lah mainan yang lame lame tu...."abah memujuk...


pengalaman sentiasa menjadi guru yang terbaek.aku x segan nak kongsi kesusahan keluarga pada korang semua.sebab aku sentiasa terfikir jika aku ditempat mak abah, aku pasti melakukan perkara yang sama.duit gaji bulan bulan bukan untuk menambah harta.tapi untuk sumbangan membesarkan anak.pelaburan sampai akhirat.


orang laen rezekinya diukur pada mewahnya kereta dipakai, besarnya rumah diduduk.namun mak abah mengajar aku ukur lah rezeki pada tahap keimanan.harta mak abah pada ramainya anak anak nya yang sepuluh orang ini.

tidur pun berkongsi tilam.

makan pun beringat adek beradek yang laen.kalau ade nasi yang tumpah, mak kate nanti nasi tu menangis.die tuntut kat akhirat nanti.

duit belanja pegi sekolah pun cukup untuk alas perot je.

jangan bermewah mewah, nanti syaitan suka.

susahnye membesarkan anak.memujuk hati anak anak supaya sabar dalam berjuang.

bila sudah besar, sudah berpijak dengan akal sendiri, x banyak yang dipinta.

"aslmkum.apa khabar? tgh sebuk belajar ke? mak doakan faiz ceria, semakin taat dan semoga cita cita tercapai.ingt allah selalu"

kenangan dirotan sentiasa manis mengingatkan diri.namun kata kata semangat yang diberi untuk anak mak yang jauh diperantauan  sentiasa menjadi pendinding diri.

sekarang mak abah dah tua, rambut dah beruban.janggut pun semakin putih.

mak pula dengan sakit lutut yang semakin teruk.kalau call dari mesir, aku sentiasa tanya,"kaki mak da ok ke?"...."xde pape lah, mak ok je...".aku tau, penyakit tu takkan baek punye.tapi dalam saket macam tu lah mak slalu nak solat dimasjid, ikut kuliah kuliah pengajian.

bahagia bukan pada bestnye lepak maple dengan kawan kawan, bukan diukur pada adanya makwe sebagai peneman disisi, bukan diukur pada bangga nya aku belajar perubatan yang akan menjadi doktor suatu hari nanti.


lebih bahagia jika dapat menemani mak abah sehingga ke akhir hayat mereka.

terima kasih mak abah kerana mendidik.moga sempat ketemu.moga sempat berjumpa.melihat anak mak ini pulang merawat penyakit jantung, darah tinggi, kencing manis dan sakit lutut yang dialami mak abah.


derita nya disorok, hanya pada Allah dia mengadu.



muhasabah diri

apa khabar umat islam palestin?..............





















 isu yang sudah 100% publisiti.
macam tiada modal sendiri.
tapi cuba kita tanya,
ada muhasabah diri?

sebelum kita mengatakan kata-kata yang tak baek,
fikirkan orang yang langsung tidak dapat berkata kata.

sebelum kita mengeluh makanan tak sedap,
fikirkan orang yang langsung tidak punyai makanan.

sebelum kita mengeluh tidak punya apa apa,
fikirkan tentang seseorang yang meminta minta dijalanan.

sebelum kita mengeluh mengenai rumah yang kotor,
fikirkan mereka yang homeless.

disaat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
fikirkan perjalanan dakwah Rasulullah merentas padang pasir.

sebelum kita menuding jari menyalahkan orang laen,
ingatlah bahawa tiada seorang pun yang tidak berdosa.


:
:

:
:

:
:



dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan, 
tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup!